DSC7794

За физическото и емоционално състояние на учениците

61% от 15-годишните ученици се притесняват да не получат ниски оценки. 55% от българчетата споделят, че изпадат в състояние на безпокойство, когато предстои да бъдат изпитвани, дори и да са добре подготвени, а цели 62% стават нервни, когато не знаят как да се справят с конкретна задача.

Това показва поредното изследване на PISA (обобщение от МОН можете да видите тук) за физическото и емоционално състояние на учениците, а коментар по темата направи председателят на Института за прогресивно образование Мариана Банчева в предаването „Хоризонт до обед“, заедно с училищния психолог Анет Маринова.

Един от факторите, които стоят зад тези резултати, е свързан с дълбокото възпитаване на страха от грешката и на изпитване на вина, ако човек сгреши и това е нещо, което се възпитава още от семейството. Второто нещо, което пак е свързано с базови нагласи, е свързано с това, че детето ще заслужава да бъде ценено, обичано, уважавано, ако постига очакваните от възрастните резултати. Тоест има една такава нагласа, че ако детето е успешно, ако слуша, ако изпълнява, ако постига очакваните резултати, то заслужава да бъде ценено, заслужава да бъде поощрявано и обичано, и обратно“, каза Мариана Банчева.

Анет Маринова потвърди същата теза, като сподели, че именно влиянието и ситуацията, която детето има в семейството, много повече влияе върху ученето и върху начина, по който детето ще преживява в училище.

Чуйте целия запис от предаването: