655 402 Radio Darik

52 мита за образованието – „Учители стават най-слабите студенти“

 Чуйте запис на целия дебат:

 

Всички искаме да имаме добри учители. Всеки родител първо се интересува от това кои и какви са учителите, защото те имат изключително силно влияние върху формирането и развитието на децата.

През последните години има изключително високи очаквания към учителите и училището. Нарастващите различия в представите какво означава качествено образование водят и до противоречиви изисквания и оценки за работата на учителите и училищата. Факт е и голямата разлика между броя на студентите, които в рамките на различни университети и професионални направления завършват с педагогическа правоспособност и младите хора, които влизат в учителската професия с желание и осъзнато. Има много добри студенти, които искат и стават учители. За съжаление много от тях се отказват бързо, заради тежката среда, липсата на подкрепа от всички страни и натискът на рутинните училищни практики.

Какво и как може да се направи, за да върне доверието в учителя и за да се чувства той признат, доволен от работата си и подкрепен?

Участници:

  • Проф. д-р Галин Цоков – заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“
  • Нина Серкова – учител по италиански език в 105 СОУ – София
  • Петър Пройков – сътрудник „Привличане на кандидати“ в „Заедно в час“
  • проф. д-р Божидар Ангелов – декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“
  • проф. Мария Баева и ас. Владимир Цветков от Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Записи на предишни предавания може да откриете на нашия сайт: https://progresivno.org/edu-policies/52-myths/

 

Със съдействието на:

afb_logo