Ba382497 A46b 43e2 8701 511da9f4088a.m

52 мита за образованието – „Някои деца имат математически таланти, а по-голямата част – не“

 Чуйте запис на целия дебат:

 

Пропастта между постиженията, които демонстрират български ученици на международни състезания и олимпиади, и тези на по-голямата част от учениците, е огромна. В следствие на обучението в училище се развива убеждението, че математиката е трудна и не е за всеки, че ако искаш да си добър по математика, обучението в задължителните часове не е достатъчно.
Кои са причините за ситуацията и може ли да се промени?
Можем ли да си представим, че изучаването на математика може да вълнуващо приключение, развиващо въображението, съобразителността и логическото мислене у всяко дете?
Можем ли да повярваме, че затова обучението по математика трябва да е свързано с преживяването на положителни емоции – на усещане за смисъл, за успех, за откривателство, за значимост на постиженията у всяко дете и то всеки час?
Какво ни пречи да повярваме, че всяко дете има потенциал за математика стига да създадем условия за проявление на непроявяваните и неразвивани способности?

 

Участници:
  • акад. Петър Кендеров, проф. Евгения Сендова и доц. Тони Чехларова от Института по математика и информатика на БАН
  • Емилия Иванова – директор на 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ – София
  • Младен Вълков – студент по математика в Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ и участник в множество състезания и олипиади по математика на национално и международно равнища
  • Мариана Банчева – директор образователни политики, Институт за прогресивно образование

Записи на предишни предавания може да откриете на нашия сайт: https://progresivno.org/edu-policies/52-myths/

 

Със съдействието на:

afb_logo