Верни на себе си

„Верни на себе си!“ – над 160 обучени учители от цялата страна подкрепят учениците си в изграждането на позитивна самооценка и увереност

Вдъхновени от успеха на първото издание през 2022 година, в което участваха 83 учители, тази година с подкрепата на Dove отново организирахме и проведохме второ издание на „Програма за учители за развиване на умения за позитивна самооценка и увереност у учениците“ , в което обучихме нови 81 педагози. Така достигнахме до общо над 120 училища от цялата страна. Проектът се реализира по съвместна инициатива на „Академия за родители“ , „Институт за прогресивно образование“ и благодарение на Dove обученията са напълно безплатни за участниците. Програмата Dove Self-Esteem осигурява и специално разработените обучителни материали, които са общодостъпни на dove.com/bg/selfesteem.

Темата е изключително важна за учители, класни ръководители, директори, училищни психолози и педагогически съветници, които работят с гимназиален и прогимназиален етап и интересът към обученията беше много голям. По време на обученията участници споделиха, че „това обучение идва точно навреме и е много полезно за всеки класен ръководител“, „накара ме да се замисля за мен самата, върна ме в моите ученически години“, „трябва да има повече време предвидено в учебния процес за работа с тийнеджърите по тези важни теми“, „подсеща ни да се вгледаме в себе си и да започнем да се харесваме първо ние самите, за да можем да го предадем и на децата“, „различно, релаксиращо и полезно обучение, от което ще си взема много ценни неща като учител и като родител“.

В тазгодишното издание обученията се проведоха в три групи, в периода април-юни 2023 г., изцяло онлайн, за да дадем възможност да се включат учители от цялата страна, дори от много малки училища и населени места, до които такива обучения трудно достигат.

Под мотото „Верни на себе си“, програмата е създадена в подкрепа на педагогическите специалисти в усилията им за изграждане на умения у учениците за разпознаване на емоциите им, за придобиване на увереност в своята личност и физическо съзряване, за преодоляване на ситуации на натиск и за извличане на повече радост от личното си и интелектуално развитие. Целта е младежите, подкрепени от своите учители, да могат да разпознават и да се противопоставят на глобалния натиск за красота и да изградят увереност в себе си и в начина, по който изглеждат.

Водени от опитният психолог Милена Тодорова, в рамките на два последователни дни участниците се потопиха в дълбоките теми, които вълнуват съвременните тийнейджъри и младежи. Обучението е с практическа насоченост и осигурява на педагозите богат набор от стратегии, дейности и техники, които могат да използват, за да преведат учениците по пътя на самоувереността, високата самооценка и освобождаването от ненужната тревожност и социални стереотипи. Ниската увереност, свързана с външния вид и тревожността са глобални проблеми, които засягат всеки 8 от 10 младежи в ученическа възраст. Въпреки невероятното разнообразие от външности и култури по света, много младежи се чувстват несигурни по отношение на телата си и им липсва увереност. В същото време технологиите като социалните мрежи и фотографските ефекти като ретуширането популяризират все по-невъзможни за постигане идеали за външност. Социалният натиск предизвиква обърканост и липса на самоувереност, които често въздействат и негативно върху академичните постижения на учениците.
За да подкрепи педагозите в този изключително важен момент от израстването на младежите, програмата надгражда усилията за развиване на социо-емоционалните компетентности на учениците в посока самооценка и самоувереност.
Преминалите обучението учители могат да планират и организират образователно преживяване, което отговаря на социо-емоционално потребности на учениците. В края на обучението участниците получиха всички необходими ресурси, ръководство, презентация, работни листа и други инструменти, за провеждане на истинска работилница със своите ученици „Увереното ми Аз“, което беше и тяхното финално задание за завършване на обучението. Участниците получиха и удостоверение за 1 квалификационен кредит.

По-долу споделяме с много вълнение и радост ценни моменти от образователните преживявания „Увереното ми Аз“, които учителите организираха с учениците си след обучението.

Оценката, която получихме след обученията като обратна връзка от участниците е много висока и това ни зарежда и осмисля усилията на екипа ни!

Ще завършим тази публикация с част от имейла, който получихме от г-жа Елка Радева, учител в 6-ти клас, 104 ОУ „Захари Стоянов“, София:

„Благодаря Ви за чудесното, необходимо, навременно обучение и за всички материали, които предоставихте и използвах в работата си.“

Хубавите думи и послания, които учителите споделят в имейлите си, много ни радват и ни мотивират за следващи полезни инициативи, поставящи ученика в центъра на образователния процес в българските училища.

Благодарим Ви, скъпи учители, че бяхте с нас в това приключение и предавате наученото към своите ученици!