I Am A Student 1412778 640

Общностна програма в подкрепа на ученето

от Марк Нюман, Hamilton Mountain News, Канада, 6 февруари 2017 г.

За Киран Дейвис, дванадесетокласник от училище Уестмаунт, няма нищо по-удовлетворяващо от това да помага на деца да подобряват уменията си по математика. „Усещането да науча някого как да дели е нещо, което никога няма да забравя,“ казва той.

Киран е сред доброволците от център Neighbour to Neighbour – организация, която се стреми да подобри качеството на живота на общността, като предлага достъп до обучителни програми за деца, общностна кухня, програми за подкрепа с режийни разходи, семейно консултиране, кризисни интервенции и други. Neighbour to Neighbour овластява хората с помощта на инструменти и идеи, които им помагат да променят живота си.

Киран е сред доброволците, които започват работа по програмата Успявай по математика в две от училищата в общността, и ще помагат на по-малки ученици да подобрят представянето си по математика. За него това е втора година в програмата и особено доволен да наблюдава успеха на по-малките в дългосрочен план.

Дебан Брюнет, директор на образователните програми в Neighbour to Neighbour, обяснява, че ще могат да поемат 30 деца – по 15 от всяко училище. Всички деца са препоръчани за участие от училището, в което учат. Повечето са в 7-ми клас, но има някои, които участват за втора година и вече са в 8-ми клас.

Преподавателите от програмата Успявай по математика използват системата JUMP Math с фокус върху базовите знания като събиране, изваждане, умножение и деление, както и работа с дроби. „Опитваме се да надградим съществуващите знания и да запълним празните места,“ обяснява Брюнет. Програмата по математика се провежда между 15.30 и 17.00 всеки вторник и четвъртък през учебната година. Учениците са разпределени в малки групи с по един преподавател. Заниманията се провеждат по „старомодния начин“ с молив и лист, без електронни устройства, за да се насърчи мисленето. Всяко дете бива оценявано посредством наблюдение и въз основа на това дали се справя с определени уроци или модули от работните материали. „Не даваме тестове,“ казва Брюнет. „Целта ни не е да създаваме тревожност у децата.“

Работните материали на JUMP Math ни показват дали детето е усвоило понятието, което е преподадено, или се нуждае от още подкрепа.

Тази година от център Neighbour to Neighbour са добавили към програмата си и сесия за помощ с домашните по математика, която се провежда всяка сряда от 17.00 до 19.00. Брюнет обяснява, че за сесията се канят деветокласници, които или помагат на други деца, или самите те получават помощ в първата година от гимназиалното си обучение. Ученици, които ползват услугите на общностния център за хранене, могат да участват и в програма по финансова грамотност, която им показва как да управляват парите си.

Брюнет обяснява, че търсят още доброволци, включително ученици от гимназията и пенсионери. Единственото изискване е те да обичат децата, а също и математиката.

Разходите по програмата Успявай по математика се покриват от финансов грант на местна фондация.

Източник: HamiltonNews.com