Пакет 7 уебинара “Грижа, граници и самостоятелност” с Татяна Добрева

Пакет 7 уебинара “Грижа, граници и самостоятелност” с Татяна Добрева

Дата/Час
07/05/2020
14:00 - 15:30

Категории


Скъпи родители,

След положителните отзиви, последвали въвеждащите уебинари “Емоционалното здраве и социалната компетентност на децата започват от нас, възрастните”, организирахме цикъл онлайн срещи, в които ще разгърнем темата в дълбочина.

Предлагаме Ви пакет от 7 поредни уебинара на цената на 5!

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК!

 

Запазете датите във Вашия календар:  7, 14, 21, 28 май, 4, 11, 18 юни 2020 г.

 

В рамките на 7-те срещи ще работим заедно по темите ГРИЖА, ГРАНИЦИ и САМОСТОЯТЕЛНОСТ в родителството:

 • Ще изследваме темата през призмата на родител и през призмата на отношението към себе си.
 • Ще се снабдим с компас, който ще ни ориентира как е добре да постъпваме в различни ситуации.
 • Ще надграждаме уменията си: да осъзнаваме собствената си роля и принос в динамиката родител – дете; да предоставяме подкрепа, по начин, който учи децата как те самите да се справят в трудни за тях ситуации, а нас как да се доверяваме на техния капацитет да се справят; да поставяме стабилни и здравословни граници, необходими за израстването на децата; да предоставяме свобода и пространство за творчество, порастване и съпътстващите ги уроци.

Всяка среща е подготвена така, че:

 • да се срещнем със знания от хуманистичната и системната психология по конкретната тема;
 • да разгледаме информацията през собствената ни опитност и култура; 
 • да упражним конкретни инструменти за съответната област от родителството. 

Няколко въвеждащи думи от Татяна Добрева, водеща поредицата уебинари:

     Като родител често ми се е искало да притежавам някакви Мастър (а понякога и Мастър Шеф 🙂 ) сили, или поне правилните рецепти за една или друга заплетена ситуация с децата ми. С годините започнах да събирам знания, да развивам умения. Уча се да се вслушвам повече в себе си и в децата, да реагирам по-малко, но пък да отговарям повече на случващото се в и около мен, за да се чувствам спокойна и удовлетворена в ролята си на майка.

Убедена съм, че всеки родител, стигнал до тези редове вече е развил/а до голяма степен своя родителски капацитет. В същото време много от знанията и уменията ни на родители поставяме (понякога несъзнателно) “под карантина” и сякаш чакаме “по-добри времена”, за да ги освободим и да бъдем пълноценни родители.

Като професионалист, в този цикъл от онлайн срещи Ви предлагам да се посветим на трите най-важни и взаимозависими сфери в родителството – грижата, поставянето на граници и осигуряване на пространство за развиване на самостоятелност. 

Темите, които разглеждаме в отделните срещи са много стойностни сами по себе си. Същевременно знанията и уменията в програмата се надграждат с всяка следваща среща и както един автомобил по магистралата се движи по-добре с 4 здрави гуми, отколкото ако едната е спукане или направо свалена, така и в тази програма най-голям смисъл и добавена стойност носи преминаването и в нейната цялостност (7 поредни срещи). Защо? Защото всеки от нас в даден период от живота си е склонен да дава предимство на някоя от трите споменати по-горе родителски функции. Някои от нас наблягат най-вече на грижовността, в други моменти или други родители залагат повече на границите и правилата, за трети автономността е най-важна. За децата е изключително ценно, ние родителите да имаме съзнание и за трите аспекта на родителството – защо и на какво, в даден момент, отдаваме своето предпочитание.


Програма на 7-те поредни уебинара:

 1. Работа с 3Д компаса “Грижа, граници, самостоятелност”. Свързване с детето, със себе си и с момента тук-и-сега  и “четене” на ситуацията с оглед избор на подходяща стратегия. Изборът – кога да действаме, следвайки своята родителска интуицията и кога да опитаме стратегия, която е в “процес на развиване”.
 2. Помощ! Детето се тръшка, тъгува, много пасивно е или агресивно… Първа помощ за родители: Как да подкрепим детето, когато преживява особени или трудни за него емоции, ситуации? Каква подкрепа да окажем, за да може детето да се свърже със собствените си ресурси, като така гради положителна оценка за себе си и развива представа за заобикалящия го свят като добро място за живеене.
 3. Положителна семейна среда. Значението на семейните игри и занимания, на времето, прекарано по приятен и не винаги структуриран начин за здравата психика на децата и за изграждане на техния социален и емоционален капацитет. 
 4. Границите – как по уважителен начин да въвеждаме границите и важните за семейството правила. Как да подкрепим детето в неговата среща със света извън дома и с културата, в която живеем.
 5. Танцът на плодородието – как балансираме в ситуации, които изискват използване на повече от една родителски стратегии. Грижа за собственото емоционално състояние, за да ни усеща детето стабилни и приемащи в ролята ни на родител.
 6. Конфликтите между децата в семейството или между родител и дете/ юноша. Висшият пилотаж – намиране на решение, което е оптимално за всички засегнати, така че “и вълкът сит, и агнето цяло”. Или решаване на конфликтни ситуации по метода “печеля – печелиш”.
 7. Практика, целеполагане с мярка и окомплектоване :). 

Организационни детайли:

За да бъде пълноценно преживяването е важно последователното включване в уебинарите!

Обучител: Татяна Добрева, психолог, консултант по програмите на д-р Томас Гордън за Успешни родители, учители и младежи.

Кога: 7 поредни четвъртъка от 14:00 до 15:30 ч. – 7, 14, 21, 28 май, 4, 11, 18 юни 2020 г.

Специална пакетна цена: 150 лв. за 7 срещи (цената на един уебинар е 30 лв., специалната ни оферта е 2 безплатни уебинара).

Регистрацията е отворена до 5 май 2020 г., местата са ограничени!

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК!

 

А когато ситуацията се нормализира, ще Ви предложим варианти за срещи на живо в малки групи, по време на които да отработим допълнително споменатите по-горе умения, да се порадваме на постиженията си и да си помогнем за ситуации, на които все още търсим решение, за да преживяваме родителството красиво и удовлетворяващо.

Очакваме Ви!