Златка Димитрова - представител на инициативата "Образование 2030"
P1220342.m
Златка Димитрова - представител на инициативата "Образование 2030"
P1220345.m
Веселин Тодоров - председател на асоциация "Българска книга"
Златка Димитрова - представител на инициативата "Образование 2030" Веселин Тодоров - председател на асоциация "Българска книга"

52 мита за образованието – „Съвременните ученици не четат“

 Чуйте запис на целия дебат:

 

Почти всички възрастни са убедени, че четенето на хартиен носител наистина намалява. Не само при децата. Освен количеството, обаче, е важно какво и как се чете. За много от възрастните е трудно да оценят начините, по които сега четат учениците – използвайки различни електронни носители или онлайн съдържание, нелинейно четене – прескачайки от едно на друго.
От мненията, че учениците не четат, както ние сме го правили и не четат това, което ние смятаме за важно – стигаме до извода, че не четат въобще.
Вторачени в това как да ги заставим и задължим да четат, това което ние харесваме, забравяме че самите ние сме „открили“ важните за нас произведения в различно време. Почувствали сме тяхното влияние на различни етапи от своето лично развитие. И забравяме, че срещата с дадена книга е лично изживяване.
Можем ли да помогнем на децата да открият своите книги, да могат свободно да ни разказват за това, което ги е развълнувало, докато са чели нещо – независимо от източника, да им помагаме да виждат връзката между описаното в книгите и техния живот? Можем ли да уважаваме техните избори за четене? Можем ли да ги следваме в това лично пътешествие, без да се вторачваме в различията на заглавията, а обединени около това, как през литературата, децата могат да откриват и да преживяват вечните човешки ценности?

 

Участници:
  • Златка Димитрова – бивш учител в ОУ с. Христо Даново и представител на инициативата „Образование 2030“
  • Веселин Тодоров – председател на асоциация „Българска книга“

Записи на предишни предавания може да откриете на нашия сайт: https://progresivno.org/edu-policies/52-myths/

 

Със съдействието на:

afb_logo