655 402 Radio Darik

52 мита за образованието – „Училището дава знание и умения. Добродетели се развиват в семейството“

 Чуйте запис на целия дебат:

 

Изборите, които всеки човек прави ежедневно, зависят от ценностната му система. Ценностите влияят върху възприятията за света, върху начините, по които извличаме информация или оформяме решенията си и позициите си. Те са в основата на цялостното поведение, на реакциите на индивида в различните ситуации. В различни моменти от ежедневнието или от жизнения път, ценностите влизат в различни комбинации и променят йерархията си. Но винаги са част от дълбокото вътрешно себеусещане и от поведението ни.

Не може да имаш едни ценности сутрин, а други следобяд или вечер. Но може да има преподреждане на важността им в определени моменти и ситуации на избор.
Много често, обаче, в опитите си да определим кои са най-важните задачи на училището и на семейството, се опитваме да слагаме граници или да определяме приоритети. Много често от училището се очаква да утвърждава ценности, които не са подкрепени системно от обществото. Подценява се значението и на случаите, когато има противоречие и даже сблъсък между ценностите на семейството и тези, които децата виждат в училище.

Какви са възможностите за това да се изграждат мостове между училището и семейството? Можем ли спокойно, честно и почтено да говорим с децата си за многообразието от ценностите и различните избори на отделните групи от хора и индивиди, без осъждане, а с разбиране?

Участници:

  • Любов Миронова – обучител на учители и автор е на педагогическия серията от публикации “Устойчив модел за образование и хармония с деца”
  • Слав Славов – основател на детска школа „Бялото кокиче“ гр. София и ЧОУ „Изгрев“

Записи на предишни предавания може да откриете на нашия сайт: https://progresivno.org/edu-policies/52-myths/

 

Със съдействието на:

afb_logo