Даниела Стоянова - учителка в 58 ОУ "Сергей Румянцев"
Daniela Stoyanova
Даниела Стоянова - учителка в 58 ОУ "Сергей Румянцев"
Maria Sendova
Мария Сендова - "Заедно в час"
Radka Karagiozova
Радка Карагьозова - собственик и директор на ЧУ "Рьорих"
Даниела Стоянова - учителка в 58 ОУ "Сергей Румянцев" Мария Сендова - "Заедно в час" Радка Карагьозова - собственик и директор на ЧУ "Рьорих"

52 мита за образованието – „Децата толкова си могат“

 Чуйте запис на целия дебат:

 

Масовото обществено говорене, включително на ниво политици, непрекъснато слага етикети на отделни групи деца – най-често такива, които са в непривилегировано положение, но и по отношение на групите на децата с „талант“ като математици, художници или музиканти.

В книгата си „Mindset“ д-р Карол Дуек показва резултати от редица изследвания, които доказват, че дори само вярата, че не можеш, намалява успехите ти, както е валидно и обратното, убедеността, че ще се справиш повишава значимо шанса за успех.

Когато в образователната система се случва често родители и учители да имат ниски очаквания към учениците, това води до убеждение у децата, че наистина не стават и следствието е, че резултатите спадат. Когато тези вярвания започнат да стават и начин на мислене на самите деца, затвърждаваме и преповтаряме моделите на провал на индивидуално и общностно ниво.

Затова, ако искаме да променим нещата, трябва да се опитаме да преразгледаме тези нагласи. Да приемем, че училището е място за опити и грешки. Отиваме там точно защото не знаем и искаме да научим и да се развиваме. И най-важното – училището е мястото, в което да създаваме и утвърждаваме нагласата, че децата имат неограничен потенциал. Но от възрастните зависи да помогнат на този потенциал да се изяви.

Участници:

  • Радка Карагьозова – собственик и директор на ЧУ „Рьорих“
  • Даниела Стоянова – учителка в 58 ОУ „Сергей Румянцев“
  • Мария Сендова – „Заедно в час“

Записи на предишни предавания може да откриете на нашия сайт: https://progresivno.org/edu-policies/52-myths/

Със съдействието на: