СТАРТ Академия Публикация сайт ИПО

Истории на успеха от СТАРТ Академия за ученици от кв. Факултета, София, лято 2021

Изключително сме горди, че тази година бяхме част от проекта на нашите приятели от СТАРТ Академията, като предоставихме за малките участници и техните учители учебни материали и обучение по JUMP Math, за да учат математиката с радост. Учителите бяха обучени да преподават по иновативната методика JUMP Math и изполваха всички ресурси, за да помогнат на децата да запълнят пропуските по математика и да бъдат по-уверени и подготвени за старта на учебната 2021/22 година.

СТАРТ Академията завърши успешно на 30 юли с много радостни емоции и подаръци за малките участници и интересни спомени и истории, които дълго ще вълнуват организаторите и съмишлениците на тази чудесна инициатива. С това завършва и нашият проект „Попълване на пропуските в обучението по математика в Лятна Старт Академия за ученици от кв. Факултета, София, с учебни материали по JUMP Math“, който реализирахме благодарение на финансовата подкрепа от Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Сега, заредени с лятно настроение и преживявайки отново топлите мигове на срещите с тези чудесни деца, ще разкажем накратко какво постигнахме и какво ни мотивира да продължим напред.

Много ни зарадваха историите на успеха на две деца от СТАРТ Академията, разказани с много любов от учителката им Ива Славова:

„Ще споделя с Вас впечатлението си от двама ученици, които показаха забележителен напредък по време на академията. Ивана, която ще е пети клас, дойде плаха и неуверена. Тя прояви голям ентусиазъм в часовете по математика и сякаш откри каква страст може да бъде решаването на задачи. За три седмици тя успя да научи таблицата за умножение, да затвърди алгоритъма за събиране и изваждане с преминаване и да се научи какъв е редът на извършване на действия при задачи с повече от едно такива. Смятам, че с работата ни в академията Ивана се почувства уверена и разбра, че харесва математиката.

 Другото дете, което ме впечатли с прогрес е Мариан, който ще бъде първи клас. Липсата на концентрация бе първото нещо, което забелязах, когато го срещнах. С помощта на асистент- учителите в академията Мариан работеше индивидуално всеки ден и накрая успяваше да работи далеч по-съсредоточено от преди. Той подобри фината си моторика и усвои концепцията за събиране и изваждане.

Благодарим за предоставянето на помагалата. Позволиха ни да диференцираме и работим индивидуално с учениците.


В часовете по математика на СТАРТ Академията бяха обхванати 46 деца от училищата: 28 СУ „Алеко Константинов“, 75 ОУ „Тодор Каблешков“, 92 ОУ „Димитър Талев“, 97 СУ „Братя Миладинови“, 103 ОУ „Васил Левски“, 123 СУ „Стефан Стамболов“, 135 СОУ „Ян Амос Коменски“ и други, прилежащи към кварталите „Факултета“, „Филиповци“, „Люлин“ и „Красна поляна“, София. На всички деца бяха осигурени учебни комплекти по JUMP Math. За целите на проекта обучихме трима учители по програма „JUMP Math – иновативна система за преподаване на математика“ и им предоставихме пълен набор комплекти за 1-4 клас, Ръководства за учителите и други ресурси по програма JUMP Math.

На 20 юли, заедно с представители на ТСА, бяхме поканени и посетихме часовете по математика в две от групите, запознахме се лично с децата и им помагахме в различните математически предизвикателства под напътствията на техните учители. Ето няколко запечатани мига на любов към математиката:


Ето как изглежда обобщено напредъкът на участниците в СТАРТ Академията, през наблюденията на техните учители:

Начинаещите работиха по три основни цели:

  • събиране и изваждане на числата до 20;
  • събиране и изваждане без преминаване – вертикален метод;
  • брой десетици и единици в двуцифрено.

На финалното оценяване всички деца се справят добре със задачите по първата цел. Втората цел е затруднила двама от учениците. Третата цел е усвоена добре от всички, с изключение на 1 ученик. С тази група сме работили във втората тетрадка за първи клас, а с част от децата и с тетрадка 1 за втори клас.

Групата от деца със средно ниво работи по следните основни цели:

  • събиране и изваждане с преминаване;
  • таблица за умножение;
  • числови изрази със събиране, изваждане и умножение – ред на действия.

Половината от децата се справят добре с първата цел, а другата половина знаят алгоритъма, но не винаги изчисляват правилно. Втората и най- важна за тази група цел е усвоена добре от всички. Тук децата успешно се научиха да използват метода на JUMP за „броене през“. При третата цел две трети от изпитаните се справят много добре, останала част правят много грешки при изчисленията. Работили сме в тетрадките за втори клас.

С групата на напредналите ученици е отделено време на следните цели:

  • намиране не обиколна на фигури;
  • намиране на лице на правоъгълник и квадрат;
  • решаване на числови изрази с четирите действия;
  • намиране на неизвестно число.

Въпреки че децата намираха първата цел за лесна, две трети  от тях успяват да намерят обиколка на правоъгълник, а останалите се затрудняват вероятно от това, че задачата беше двустепенна. Втората цел е покрита успешно от половината, останалите не показват добро разбиране. При третата и четвъртата цел учениците разбират алгоритъма, но допускат доста изчислителни грешки. Тази група работи основно по тетрадка 2  за трети клас и тетрадка 2 за четвърти клас.


Така, с помощта на методиката и учебните материали по JUMP Math, учителите успяха да открият и подкрепят математическия талант у учениците, да им помогнат да развият потенциала си, за да са успешни по математика, да изградят важни академични и житейски умения и компетентности, да станат по-добри един към друг, да имат и да сбъдват мечтите си.

А ние очакваме да сме заедно и през следващото лято и пожелаваме на всички ученици и учители успешна и пълна с много радост учебна година!


Подкрепата за Финансираната страна „Институт за прогресивно образование“ е осигурена от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна „Институт за прогресивно образование“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.