SvetiVlas 2018 V Chas

Защо математиката ще спаси света?

Избрахме днес, на празника на детето 1 юни, отново да пишем за математика, защото имаме надежда и доказателства, че с малко подкрепа, внимание и окуражаване от нас възрастните, децата ни могат да бъдат успешни и да сбъдват мечтите си. Могат да се реализират и живеят пълноценно, могат да променят и да направят света по-добро място за живеене!

Тази година Института за прогресивно образование отбеляза с конференция и редица събития 10 години от старта на програма JUMP Math в България. С цялата общност от учители, родители, съмишленици, партньори и приятели на математиката, се поздравихме за постиженията и празнуваме успехите на децата. JUMP Math е иновативна система за преподаване на математика, която намери своето място в България в над 15 иновативни училища, с над 1600 обучени учители и над 18000 ученици, работили през годините с учебните материали под различни форми. С подкрепата на нашите канадски партньори продължаваме напред вдъхновени и заредени с вяра в промяната, която случваме за по-добро утре за децата ни.


Споделяме с Вас посланието от основателя на JUMP Math – д-р Джон Майтън към българските си колеги и приятели за 10 годишнината от реализиране на програма JUMP Math в България (7 май 2021 г.).


Честита 10 годишнина, JUMP Math България!

Здравейте от Канада, приятели и колеги от България. Аз съм Джон Майтън, основателят на JUMP Math. Много се вълнувам от шанса да Ви поздравя днес.

Бях в България преди 8 години, това беше едно от най-хубавите посещения в живота ми, вълнувах се да се запозная с преподавателите, администраторите и учениците. Положихме много усилия да въведем JUMP Math. Останах очарован от красотата на страната и от гостоприемството. Надявам се да дойда пак, беше прекрасно гостуване.

Мисля, че годишнината е важна по много причини. Първо, защото има много доказателства, че математиката е ключът към успеха на учениците. Изследване на ранното образование сочи, че постиженията по математика са най-сигурният знак за успеха на децата в училище, по-точен от четенето и способността за концентрация. Има доказателства, че тя предсказва какво ще работиш, финансовата стабилност и физическото ти здраве. Също така когато децата се учат да мислят математически, добиват умения и по останалите предмети – вадят заключения, виждат моделите и правят връзки. Мислят логично и конструират аргументи. И е полезно за обществото – те се научават да отчитат риска и вероятностите. Свидетели сме на много проблеми – ментални, екологични и икономически, защото хората нямат усет за това как действията им влияят, нито за риск, правдоподобност и респект към науката. Затова постиженията по математиката са важни.

Радвам се, че JUMP Math има такъв успех в България. Важно е и за мен, защото много хора мислят, че човек се ражда с талант да бъде математик. И аз вярвах в това, беше ми трудно, почти се провалих по смятане и нямах увереността да се заема с математика, докато не станах на 30. Животът ми се преобрази, щом осъзнах, че мога да я овладея. Една от мисиите на JUMP Math е да събере доказателства и да популяризира идеята, че всеки може да се занимава с математика. И че животът на хората е по-богат, когато осъзнаят интелектуалния си потенциал.

Вече имаме много години на опити и проучвания, включително две рандомизирани клинични изпитания. Мога да обобщя няколко неща от тях. Първо, учителите са ключът към всичко. Ако те вложат сърцето си в процеса, трансформират класните стаи, когато разделят предизвикателствата на лесно разбираеми части и не претоварват децата, оставят ги да практикуват достатъчно, за да приемат идеята, и непрекъснато оценяват дейността им. Дават им упражнения и задачи, за да разберат какво са усвоили и как да променят уроците. Ако децата се справят, да ги ускорят, или ако изоставят, да ги забавят. Учителите, които непрекъснато оценяват, получават по-добри резултати. И накрая тези, които постоянно вдигат летвата и усложняват задачите, без да изтощават децата, ги приучват, че трудността постепенно нараства и те си казват: „Мога да следвам пътя, мога да участвам, да поемам рискове.“ Така развиват ума им и те виждат, че стават по-добри с практиката, а не е нужно да ти е вродено, както мислех като млад. Това е най-големият дар, който учителят може да даде. Да помогне на учениците да разберат, че могат да стават все по-добри чрез упражнения и работа. И като получават помощ от експерт.

Хората започват да осъзнават какво е въздействието на математическата грамотност върху икономиката, на факта че много хора не разбират математиката и се боят от нея, и това дава отражение върху икономиката. Но онова което видях в България, когато направих демонстрационен урок пред децата, е че има дълбока духовна загуба, когато те не развиват уменията си по математика. Смятаме, че развитието на децата е спряло, ако не виждат красотата на планината или на звезда, но има еквивалент във видимата красота, който можеш да забележиш, само ако разбираш законите на природата. Дизайна на вселената. Вдъхновяващо е, като разходка в красив парк. Когато видиш тази част от света, ти се дивиш не само на видимата, но и на невидимата красота. Имаш по-дълбока връзка и разбиране към света.

Надявам се, че можем да отпразнуваме това, чествайки годишнината от програмата. Ние с радост Ви подкрепяме и работим с вас, за да научите как светът може да е по-добро място, където хората осъзнават пълния си интелектуален потенциал и всеки обича да учи математика. Благодаря Ви за онова, което вършите, за да преобразите образованието по математика в страната си!

д-р Джон Майтън