Dsc04867

Започнаха посещенията в училищата, които работят по JUMP Math

Методическата подкрепа е важен елемент от въвеждането и пълноценното прилагане на системата JUMP Math в училищата. Затова, наред с първоначалните обучения, редовните уебинари с активните учители, екипът провежда редовни посещения и подкрепа в класните стаи за настоящата учебна година.

Посещенията включват наблюдение на урок, прилагане на специално разработен инструмент за рефлексия, интегриране на обратна връзка и залагане следващи стъпки.

Тази седмица екипът ни, който работи в подкрепа на учителите, посети няколко класни стаи – на г-жа  Лилия Борисова от 90 СУ, на г-жа Десислава Иванова и г-жа Велислава Петрова – Ангелова от 6 ОУ, и г-жа Румяна Караваневска от 163 ОУ. Щастливи сме да споделим с вас наблюденията на учителките, за които JUMP Math е ново начинание и са работили със системата само 2 месеца.

JUMP Math твърди, че самата нагласа на учениците се променя. Учителите потвърждават, че JUMP Math заменя конкуренцията и агресията с уважение и сътрудничество.

Самата методика провокира децата да си помагат, да искат да работят заедно. Едно от най-хубавите неща, в следствие на JUMP Math е, че децата искат да си помагат и то не само по JUMP Math, но и по другите предмети,” казва Лилия Борисова.

Г-жа Борисова отбелязва че положителните резултати се забелязват и от родителите: „Родителите още в началото бяха впечатлени от самия дизайн на тестовете за входно ниво и диагностика по JUMP Math, от детайлния смисъл, който е вложен в тях, от това, че те са сглобени в книжно тяло дори, от типа задачи и раздели, които включват, от това, че тези задачи изискват да се вложи повече мисъл, че са включени неща, които ги няма в традиционната система, неща, които са изключително важни за техните деца. Те започнаха да снимат задачите и да ги показват на други хора, бяха много радостни. Един баща, който не беше на родителската среща и е с техническа специалност и със засилен интерес по математика, видял снимки на задачите по-късо и бил възхитен, че се учат задачи като модели, редици, части от теория на вероятностите и то по такъв разбираем начин.“

Г-жа Петрова – Ангелова е свидетел как JUMP Math развива умения за творческо мислене: „… едно дете се сети само как да смята на пръсти изваждане назад (с вървене назад и вдигане на пръстчета), без да сме го учили. На база на стратегията, която учихме при събирането, тя се досети как да прави изваждането.“

Лилия Борисова добавя, че „за два месеца JUMP Math успя да реализира значителен прогрес при децата, за които математиката беше трудна. Вече се усеща, а е само началото. А при децата, които по принцип се справят по-добре по математика, се забелязва нещо интересно – на пръв поглед всичко им изглежда много лесно по JUMP Math, но на моменти допускат грешки, започват да осъзнават, че зад нещо на пръв поглед лесно, се крие нещо много интересно, и че трябва да помислят по-внимателно, за да го решат.”

С такова прекрасно начало, нямаме търпение да проследим как ще се развие годината! Ще ви държим в течение, а ако искате да получите повече информация за JUMP Math, пишете ни на info@progresivno.org.