Джон Майтън в „Денят започва с култура“, БНТ

Идва ли краят на невежеството и как да разгърнем потенциала си са част от темите, за които говори гостът в студиото на „Денят започва с култура“ – д-р Джон Майтън, който е писател, драматург и математик. Той има интересни идеи относно математиката.

„И най-богатите страни не могат да се справят с бедността, защото източникът й си остава невидим, дори за просветеното око“, казва д-р Майтън.

„Човек може да развие някое свое свойство нарочно, чрез упражнения. Няма нужда да бъдеш роден с някаква дарба, имаш нужда от добър преподавател и много упражнения“, смята математикът.

Майтън каза, че има организация, която се занимава с въвеждането на неговото обучение „Джъмп мат“ в България, което представлява метод за лесно решаване на математически задачи.

Математикът твърди, че повечето хора прахосват най-ценното, което имат – времето и прахосват парите си за неща, които не им трябват.

„Ние разбираме материалната бедност, но не разбираме и не разпознаваме интелектуалната бедност“, казва той.

По време на посещението си в България Джон Майтън ще участва в годишната конференция на Съюза на математиците в България, но също така ще се срещне и с учителите, които работят по Джъмп мат у нас днес между 13 и 15 ч. в Бетахаус в София.

гледайте цялото интервю