DSC00019
DSC00019
IMG_20170120_153209_2
DSC00025_
IMG_20170120_153157_1
IMG_20170120_153226_1
DSC00019 IMG 20170120 153209 2 DSC00025 IMG 20170120 153157 1 IMG 20170120 153226 1

Вдъхновяващият пример на Ели Нехама, директор на училище Биалик-Рогозин, за иновации, приобщаване и общност в образованието

В един от най-бедните райони на Тел Авив процъфтява необикновена общност – училищният комплекс Биалик-Рогозин, събрал деца – християни, мюсюлмани и евреи, които намират там спасение от бедност, политически конфликти и геноцид, както и възможности да получат образованието и опита, които ще им позволят да имат смислена и доходоносна работа, да създадат семейства и да развият чувство на принадлежност към обществото, в което живеят.

В петък, 20 януари 2017, Институт за прогресивно образование и Начално прогресивно училище бяха домакини на среща с г-н Ели Нехама, директор на училище Биалик-Рогозин, който бе в България по покана на Заедно в час с подкрепата на посолството на Държавата Израел. На срещата присъстваха учители, ученици, директори, родители, представители на МОН, Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел и други.

Г-н Нехама беше у нас, за да сподели вдъхновяващия си опит за изграждането на това необикновено училище, в което има деца от 52 държави и различни религии – юдаизъм, християнство и ислям. В Биалик-Рогозин, освен образование, децата с тежка семейна история или нелеката съдба на бежанци или мигранти получават внимание, грижа, развиващи извънкласни занимания, медицински грижи, храна и разнообразни възможности да проявят потенциала си.

Навсякъде темата за бежанците и мигрантите предизвиква разнопосочни мнения и разгорещени дебати, заради които се отлага предоставянето на качествено образование и редовно посещение на учебни занятия за децата, които са въвлечени в конфликтите.

В Биалик-Рогозин не задават въпроси за статута на семейството за пребиваване в страната. Важни са децата.

Г-н Нехама познава и знае съдбата на всяко дете от училището. Всяка сутрин на път за работа той избира да мине с мотора си през квартала, в който живеят учениците му, за да държи връзка с контекста, в който учениците му живеят. Освен учители, екипът му включва и много доброволци. Училището се финансира от държавата, общината, фондации и отделни личности. Директорът е успял е да осигури подкрепа и от страна на бизнеса, институциите, армията, академичните среди, творци и спортисти, които отделят от времето си, за да работят системно с децата.

„Ние никога не изоставяме децата си и със собствените си действия им показваме, че не бива да се отказват,“ казва г-н Нехама.

Ели Нехама сподели петте ключови ценности, с които успява да направи училището модел за подкрепяща, развиваща и приобщаваща общност. На първо място, той вярва, че всяко дете може да е отлично поне в една сфера, или така нареченият принцип на “отличните постижения”. Учителите в училището развиват академичните познания на децата така, че всички да постигат израелските образователни стандарти, но освен това вярват, че всяко дете може да развие своя потенциал, особено в сфери, които силно го мотивират. Училището насочва децата да открият и задълбочават своите интереси, да се развиват в спорта и в изкуствата. Ели Нехама е убеден, че когато на децата се дава възможност да се изявяват и развиват не само в класната стая, те развиват умения и нагласи, нужни занапред в живота.

“Всяко дете е способно да постига отлични резултати поне в едно направление”, казва директорът.

Вторият принцип е този на “продължителността”. Учебният процес се случва не само по време на учебните часове, а най-вече в извънкласните занимания. Учебните часове продължават от 9 до 4 часа, но училището е отворено до десет часа вечерта. Сутринта децата се занимават с традиционните предмети, а следобед се прилага интердисциплинарен подход на учене, където децата задълбочават своите интереси в извънкласни дейности, спорт и изкуства, а до вечерта училището е отворено за родителите и съмишлениците на училището.

Биалик-Рогозин се превръща в център на общността, където родителите имат възможност да организират курсове и семинари, в които самите те стават учители. В тази връзка междукултурната и емоционална ангажираност са много важни. Именно това е следващата ценност, която се изповядва в училището. Всеки ученик носи своята уникална културна идентичност, която се приема с уважение и равенство. Училището обучава и въвежда учениците в ценностите на израелското общество и в същото време запазва връзката с родната им култура. В училището се преподават осем различни езика, като често учители са самите родители. Емоционалната подкрепа, непрестанната комуникация и ангажиране с всяко едно дете и семейство са изключително важни за това всички да се почувстват част от общността.

Учениците ежегодно показват академични високи резултати на местните стандартизирани тестове. Всички деца покриват очакваните национални стандарти, но освен това се отчитат и индивидуалните им постижения. Например деца, които до десетгодишна възраст не са посещавали училище, в Биалик-Рогозин за една година успяват да наваксат до три учебни години. Важна е безусловната вяра в техните възможности, а също така според думите на Ели Нехама, доколко се следват “най-добрите падагогически световни практики”, или четвъртият принцип на училището. Ели Нехама отделя много ресурси за професионалното развитие на учителите.

“Вече знаем, че преподаване от типа “отворете на страница пета и пишете задача 1” не работи”, децата учат, когато действат, когато творят и когато преживяват наученото.

Затова учителите се обучават постоянно как да увличат децата в учебния процес. Самият Ели Нехама е бил известен актьор в Израел преди да се отдаде на учителската кауза и затова набляга на важността учителят да е завладяващ разказвач и актьор. Също така много от младшите учители получават методическа подкрепа от по-опитните си колеги през първите години в класната стая. Училището участва и в много изследователски проекти, проектно-базирани инициативи и ученически обмен.

На последно място, Ели Нехама набляга на това колко е важно децата да оценяват и да не приемат за даденост това, което получават. Според принципа на “принос за обществото”, всички ученици, независимо дали са родени на територията на Израел или не, се учат на отговорност и благодарност чрез инициативи в полза на общността. Училището ги окуражава и подкрепя да бъдат полезни и активни в доброволчески проекти, които самите ученици инициират и осъществяват. Така нито едно дете не се чувства чуждо в училището и в местното общество и култура.

 

Училището Биалик-Рогозин е основано през 2005 година. Намира се в южната част на Тел Авив. В него учат повече от 1 500 деца от 1 до 12 клас, повечето от които са с нисък социално-икономически статус.

Вдъхновяващата история на училището е отразена във филма Strangers No More, който през 2011 г. печели Оскар за най-добър късометражен документален филм, както и още четири номинации за Оскар и три за телевизионните отличия Еми. В края на събитието, на което Институт за прогресивно образование и Начално прогресивно училище бяха домакини, имахме удоволствието да видим филма, заедно с Ели Нехама и всички гости.