Ивайло и Владислава JM 2023

Активните учители по програма JUMP Math – уебинари за обмен на добри практики

На 4-ти и 6-ти април 2023 г., активни учители по JUMP Math методиката проведоха два изключително полезни уебинара, в рамките на проект “Математиката с JUMP Math – суперсила за всяко дете”, реализиран с подкрепата на фондация „Тръст за социална алтернатива“  и в сътрудничество с „Амалипе“. Вдъхновени от иновативната методика, колегите подготвиха и споделиха с JUMP Math общността свои разработки по избрани теми от материала по JUMP Math за 1-ви и 2-ри клас.

Философията на JUMP Math е насочена именно към насърчаване на креативния подход у педагозите, което дава възможност за постигане на още по-добри резултати в работата с учениците.

Г-жа Владислава Ангелова, учител в 94 СУ “Димитър Страшимиров”, гр. София, подготви и проведе уебинар за 1-ви клас на тема “Как да обогатим преподаване на действия събиране и изваждане с методиката JUMP Math”. Г-н  Ивайло Саправлийски, учител в ОУ „Христаки Павлович“, гр. Дупница, изнесе уебинар за 2-ри клас на тема “Как да комбинираме методиката JUMP Math с ИКТ”. В двата уебинара се включиха над 100 учители и любители на методиката JUMP Math. Видеата от уебинарите може да гледате в YouTube канала ни (виж по-долу). Материалите и споделените ресурси от колегите може да изтеглите по-долу в публикацията.

Как да обогатим преподаването на действия събиране и изваждане с методиката JUMP Math?

В уебинара си г-жа Ангелова обогати практическото приложение за един от основните принципи в JUMP Math- всяка математическа концепция може да се обясни с малки надграждащи се стъпки. Така тя направи връзка между действията събиране и изваждане, които се преподават за първи път в 1-ви клас с различи методи, с които децата да ги усвоят чрез дълбоко осмисляне и насочено откривателство.

В уебинара се говори за:

 • Събиране над 10 с две едноцифрени числа
 • Събиране над 10 с едно неизвестно събираемо
 • Изваждане на едноцифрени числа
 • Изваждане с неизвестен умалител
 • Изваждане на едноцифрени числа с неизвестно умаляемо
 • Изваждане с двуцифрено и едноцифрено до 20

Видеото от уебинара може да гледате тук: 

Материалите от уебинара може да свалите от тук


Как да комбинираме методиката JUMP Math с ИКТ?

Вторият уебинар на г-н Ивайло Саправлийски беше посветен на споделяне на изключително ценни идеи за това как да комбинираме и интегрираме различни дигитални платформи с преподаването на математика с JUMP Math във 2-ри клас. Ивайло дава списък от платформи (намерете в материалите от уебинара надолу), които могат да се използват в час и също така прави нагледно показно на JUMP Math математика със Scratch. 

Ползите на ИКТ в образованието като основни послания в уебинара:

 • Учебният процес става по-интересен, забавен и интерактивен за учениците;
 • Учениците разбират и запаметяват по-лесно и бързо сложни части от учебния материал;
 • Повишава се мотивацията им за учене;
 • Абстрактното и сложно познание може да бъде представено по достъпен и практичен начин;
 • Учениците взимат по-голямо участие в часовете и проявяват повече концентрация;
 • Развиват се дигитални компетенции и интерес към използването на информационните технологии.

Видеото от уебинара може да гледате тук: 

Материалите от уебинара може да свалите от тук


Благодарим ви, скъпи колеги, за отдадеността и любовта към професията, за упорития труд, за креативността, за грижата към децата! Благодарим ви, че споделихте вашия опит и допринасяте за надграждане на педагогическите практики в JUMP Math общността!

Благодарим ви, че ни се доверихте и работим заедно за предоставяне на качествено образование за всяко дете на България! Вашите истории на успеха ни зареждат и мотивират да продължаваме нашата кауза!


Подкрепата за финансираната страна „Институт за прогресивно образование“ е осигурена от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на финансираната страна „Институт за прогресивно образование“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.