Видра

„Извънредното“ учене от вкъщи може да е прогресивно и невероятно забавно

— Помниш ли видрата, Рори?
— Да, помня я.
— Видя ли, че накрая тя се беше тревожила напразно, защото гардеробът е бил празен.

И той ми се усмихна и заспа спокойно.

С тези думи между мен и големия ми син приключи неделният ден. Освен ролята си на родител, се занимавам с образование от 2004 г., когато за първи път започнах да преподавам английски език в частни школи в Испания. И така, въпреки годините опит, последните три дни бяха истински тест за моите умения на педагог. И аз като всички останали родители се опитвах да навигирам в създалата се ситуация, така че не просто да „оцелеем“, а от споделените преживяванията и вълненията да научим нещо ново за нас и света наоколо.

В следващите редове ще споделя, къде накратко, къде надълго, няколко алтернативни образователни комбинации, които със сигурност ще направят поне за месец напред ученето от вкъщи приятно и полезно:

1. Съдържание за учене онлайн и платформи за учене

Как да направим така, че хем платформата за учене да е удобна за ползване, хем съдържанието да е качествено, хем детето да не прекарва още 2 часа пред екрана на компютъра? Споделяме какво правят от доста време нашите партньори от Red Paper Plane. Образователните ресурси, които Цвети Камова колекционира в бюлетина си, са безценни и са абсолютно безплатни. С тях на въпроса „мамо, какво да правим сега?“ не съм оставала без отговор. Мисиите са основани на принципите на дизайн мисленето и проектно-базирано учене. За учителите тези теми са достъпни в проекта ни Училище за учители.

Образование без раници предоставят богатото съдържание на Кан Академията на български език и то напълно безплатно.

В момента в Twinkl регистрацията е безплатна с код BGRTWINKLHELPS.

За Scholastic посланието е същото – много идеи за правене и учене с децата.

Kahoot е за любителите на така наречената игровизация и помага да се провери и затвърди наученото, така че умения като отборната работа и ценности като търпение и толерантност, да са на линия.

За науката с любов споделям любимите ми Science journal for kids, основано от Таня Димитрова – космополитен учител и личност с много интересна лична история, както и клипчетата на In a nutshell и Mystery science. Тук слагам и Пукльовците, защото са българско творение и защото освен дигитална грамотност, развиват умения за екипна и отборна работа.

Платформата за учене онлайн, която ние от Института за прогресивно образование (ИПО) използваме, е ZOOM. Както безплатната, така и платената версия, предлагат много инструменти за онлайн работа в малки и големи групи.

Напълно безплатна е и платформата Google Meet, която е достъпна през приложенията на Google и може да я намерите през вашия GMail. Колегите от Uwekind са споделили във Фейсбук видео, което показва как учителите да използват Google Meet за провеждане на онлайн видео урок на живо или на запис.

2. Световните философии, системи и методики, посветени на човешкото учене и развитие

Мария Монтесори – разбирането за „попиващия детски ум“ ни е нужно сега повече от всякога. В ИПО провеждаме уебинари посветени на Монтесори принципите, така че повече родители и учители да могат да ги приложат от вкъщи с децата си.

С growth mindset от уроците на Карол Дуек и нейната теория за позитивната нагласа за учене, в предстоящите дни на всички нас ще ни се наложи да даваме много обратна връзка на децата си. Важното е тя да е за положеното усилие, а не за резултата, да е фактологична, а не оценъчна, да е с фокус върху поведението, а не върху качествата на детето, да отваря възможност за бъдещо действие и подобрение, където има нужда. В процеса на учене с позитивна нагласа, правенето на грешки е неизбежно, дори полезно. В нашите обучения „JUMP Math – иновативна система за преподаване на математика“ и „Позитивна и прогресивна култура на класната стая“ разгръщаме тези теми нашироко с много и конкретни техники, които лесно могат да се приложат с децата.

RYE (Research on Yoga in Education) – преди време започнах своето обучение по този метод. Моето впечатление е, че това е едно от обученията, в които има най-много учене чрез преживяване. Помага на учители и родители в базовите и много важни аспекти за холистично детско развитие – хармоничен живот с другите в духа на ценности на уважение, приемане и споделено учене (1); справяне с напрежението (2); правилно и леко дишане (3); правилна стойка (4); умения за релаксация (5); умения за мислене от висок ред (6). Не попаднах на нищо, което да не е мислено и планирано само и единствено в помощ на децата, за бъдещия им живот на възрастни в несигурния и бързо променящ се свят. Все повече училища по света избират да въведат mindfulness практики в редовните си часове, а на този линк, може да намерите много информация по темата. „Учим се да живеем и учим с радост“ е мотото на нашите партньори от RYE България, вижте за тях на сайта им.

Коучинг и коучинг уменията са приложими и за хора, които не се занимават професионално с коучинг и са особено подходящи за родители и учители. Нашите партньори от Mentor coaches доближават коучинг подхода до образователните специалисти с ежегодните си стипендии. Как да приложим коучинг умения с децата – в разговорите ни с тях ушите ни стават „слонски“, за да можем да чуваме какво ни казват отсреща на по-дълбоко и вникващо ниво. Освен умения за ефективно слушане, коучингът ни дава инструменти за подпомагане на учениците да изберат и разберат лесно и умно своето истинско призвание. Нашите партньори от EduCompass са разработили прекрасни ресурси за кариерно ориентиране.

JUMP Math – нашият най-ценен и любим проект. От въвеждането ѝ през 2011 досега над 15000 ученици у нас са се обучавали по JUMP Math. Какво прави методиката по-добра от традиционните такива – това, че помага на децата да мислят, като провокира вътрешното любопитство, любовта към математиката и уменията за работа в група. Как го прави – като помага на учителите с доказана методология, тествана и разработвана от най-добрите канадски специалисти в сферата на когнитивистиката, педагогиката и психологията, така че да им помогне да преподават математическите понятия по такъв начин, че всяко дете със собствените си темпове за учене да разбере и усвои материала по математика. Математиката е език, на който „говорят“ много дисциплини от „истинския“ живот. Като учител мога да кажа, че JUMP Math помага да следваме заедно с децата „тънката бяла нишка“ в математиката, която се тъче здрава и стабилна в начален етап и се усложнява в горните класове. Като методист мога да кажа, че зад JUMP Math стои една от най-добрите системи, защото образователният процес не се случва по учебник, а се води от смисъла, който децата сами откриват, изследвайки математическите концепции с принципа на „насочено откривателство“. Като родител мога да кажа, че в начален етап на родния образователен пазар няма нищо по-добро от JUMP Math. Екипът на ИПО работи почти десет години, за да може JUMP Math да достигне до повече деца в България.

Всички тези теми са достъпни под формата на обучения за учители и родители в проектите ни „Училище за учители“ и „Училище за всички“, които с помощта на партньорите ни непрекъснато допълваме и надграждаме.

3. Емоционалното и ментално здраве на децата

Да, има го притеснението, че в тези извънредни обстоятелства децата ще пропуснат материал. Особено за тези ученици, на които им предстоят важни изпити. Освен въпросът за това как ще наваксат, стои и въпросът как ще се отрази тази ситуация на вътрешния свят на децата. Отварям голямата тема за SEL – Social emotional learning. Всичко познато ни като меки умения, методи за справяне с агресията, управление на групова динамика в класа, образование базирано на ценности, mindfulness, можем да сложим тук. По стечения на обстоятелствата, последните дни ми припомниха важността и отговорността да можем да подкрепяме качествено децата, за да растат спокойни, уверени и способни да се справят в различни ситуации.

В главата на детето на 6 години болното ухо оживява в образи на страшни чудовища и вируси с корони. Видях детето си да бълнува, да плаче как нищо не е наред, изолирано във вътрешното си страдание и несигурност. Процесът да се измъкнем заедно от лапите на страха и лошите емоции продължи буквално два дни. Това, което ни помогна:

Силата на думите, поднесена с много прегръдки, присъствие и слушане със слонските уши. Споделям за книгата „Как да развием потенциала на детския мозък“, която е преведена на български език и ни представя по лесен за разбиране начин как работи детският мозък с функциите си да мисли и да обработва емоциите в хармонично поведение за себе си и другите.

Защо все аз?“ – книгата на Милена Манова, наш дългогодишен партньор в ИПО. Много ценна и спасяваща ни за пореден път с видрата Рори. Терапевтичните приказки са достъпни тук и в аудио формат, а всичко на Милена е полезно, креативно и ефикасно. Щастливи сме, че нейните курсове за учители са в нашето „Училище за учители“.

Две от най-добрите програми в световен мащаб за развиване на социални и емоционални компетентности – Paths и Step by Step.

С любов към музиката, когато нямам особено положителни емоции за бъдещето на децата в нашата държава и в света като цяло, един творец успява не само да ме измъкне от това състояние, но и да ми напомни колко е смислено да даваме всичко от себе си за децата. Това е Raffi – канадец, поредният пример, че явно тази държава дава плодородна почва за творчески и образователен гений, музикант, текстописец на детски песнички и защитник на правата на децата – troubadour for children’s rights. С неговото творчество съм провела не един или два урока с ученици на всякаква възраст. Сега отглеждам второто си дете под съпровода на Рафи и отново опознаваме света и концепции, на които по лесен начин се дава смисъл на английски, а след това можем да ги въвеждаме и разискваме на български език. Рафи е на 71 години и твори от 70-те насам – човеколюбив и дълголетен гений, мечта ми е да отидем на негов концерт семейно. Пял е познатите песнички „Wheels on Bus“, „Five Little Ducks“, „Spider on The Floor“, но също е възпял теми като sustainability, природните ресурси, семейството, ученето на бебешкия мозък, първите жители на континента Америка, има песен посветена на Далай Лама, има песен за създателя на първата верига молове втора употреба. Последната му песен е от преди няколко месеца за Грета! Цялото му творчество е изцяло ориентирано към ценности и на сайта могат да се намерят много образователни ресурси с текстове и ноти на песните му. Съществува и фондация „Raffi foundation for child honouring“, предлагат се обучения и неговия child honoring covenant, което е нещо като авторски „пакт“ за правата на децата. На някои места пиша на английски език, за да не изменя смисъла с неточен превод на български език, за което се извинявам. Пейте с децата песните му, учете за света на английски, а всички те са достъпни в Spotify.

Предизвикателствата, които решихме с приказка за видрата Рори, споделих с нашия съмишленик Татяна Добрева. „Игра“, мило ми напомни тя. Да, играта е естественото състояние на децата и в стремежа да ги образоваме, не трябва да забравяме, че най-хубавото учене се случва с игра. Направихме си маски, с които плашихме лошите вируси. Дълъг и обогатяващ за ума и ръцете е пътят на моделирането, изработването и ползването на тези маски и по него може да се научи толкова много! А снимките, които Таня ми прати с маските, са прекрасни и толкова истински!

Татяна Добрева

На „играта“ като учене много внимание са посветили и нашите партньори от „Общност за демократично образование“, организатори на фестивала (не)Възможното образование. На сайта им може да откриете много интересни ресурси от минали и настоящи събития.

Това е само част от голямото разнообразие полезни ресурси, които съм изпробвала и искам да споделя…

И така, завърших деня с мисли за благодарност – ритуал, който правим всяка вечер заедно с децата, и с приказката за Рори, която ми припомни, че е важно да се научим да плуваме в океана на необятните ресурси. А в моменти като настоящия ни се налага да се гмуркаме надълбоко, заедно с децата, гъвкаво, креативно и с умения да задържаме дъха си задълго.

Бъдете здрави и плувайте смело!


Автор: Олга Нинова-Траянова, Ръководител образователни програми и Председател на УС на ИПО